SÄSONG 4

RAGGARMORDET

Raggarmordet 1979 är svensk kriminal- och journalistikhistoria. När reportern Jan Guillou får tips att Keith Cederholm kan vara oskyldigt dömd börjar han ett arbete som slutar med Stora Journalistpriset. Keith Cederholm frias och historien slutar lyckligt – men inte för alla. De övriga som dömdes tillsammans med Keith nekades resning. Trots att de handlat på order av Keith, som nu bevisligen inte varit med om brottet. Hur kunde det komma sig? Spår tar vid där Jan Guillou körde fast 1984. Kan fler ha varit oskyldiga? Och kan de i så fall få upprättelse över 30 år senare?


Jan Guillou lyckades med en journalistisk bragd när hans undersökningar ledde till att Keith Cederholm friades från det så kallade Raggarmordet. Spår börjar hemma hos Guillou för att få höra hur allt började. Varför blev hans granskning så kritiserad av andra journalister? Och hur kan det komma sig att Guillou fortfarande är så säker på att ingen av de dömda var skyldiga överhuvudtaget?


Spår får kontakt med raggarna från 1979. En titt i arkiven ger oss en gammal förundersökning som någon sparat trots alla bestämmelser om att den bör förstöras. Dessutom 60 kassettband från polisen. Går det fortfarande att höra hur förhören gick till? En resa till Helsingborg blir till en road trip i en Hells Angels-bil och slutar med att vänner som delade cell återses för första gången på 30 år.


Dags för detaljnivå. Rick, Rolle och Jeppsson berättar om hur förhören gick till. Hur de nekades ett rättvist försvar. En gammal advokat visar på nytt samma arrogans. Bilden klarnar. Men så får vi tag i raggarna från Göteborg. Och saken blir komplicerad. Grävande journalisten Hannes Råstam har också varit intresserad av fallet. Spår får låna Råstams sju pärmar. De ska innehålla en sensation.


Medan vi arbetar på med att läsa innehållet i de 7 pärmarna som kommer från Hannes Råstams kontor får vi reda på vem som från början satt materialet i Råstams händer. Dessutom får vi tag i två mammor som tvingats följa händelserna från två helt olika håll.


Redan 1983 fanns teorin om att offret Bo Göransson åkt från Malmö till Helsingborg i en annan bil och under en annan kväll. Fortfarande idag hävdar Rick och Rolle att de pratat med en medfånge när de satt i fängelse som påstår sig ha kört Göransson redan på fredagen. Kan den här personen kanske vittna om detta nu, när brottet är preskriberat? Men frågan är också – vad hette nu personen?


Spår har läst de 7 pärmar som journalisten Hannes Råstam haft på sitt kontor på SVT. Vad byggde han sin misstro på, den som sa att Jan Guillou kan ha haft fel, att Keith Cederholm kanske ändå inte var oskyldig? Vi pratar också med Bo Göranssons familj, hans bror och syster. När Bo försvann blev det ”som att öppna dörren till djävulens grotta” enligt brodern Mats Göransson.


I sista avsnittet återvänder vi till de polisförhör vi grävt fram från Malmö Stadsarkiv. Här gömmer sig den stora förklaringen. Vi visar vad som hänt och hur den forskning som idag är relevant kan sprida ett nytt ljus på det gamla fallet. Och så ställer till slut göteborgsraggaren Janne upp på intervju. Fanns det en kropp i den rosa Cadillacen eller inte? Allra sist: ett nytt hopp tänds för Rolle.

HUVUDPERSONER

jan

Jan Guillou

Journalist och författare. Tilldelades 1984 Stora Journalistpriset för det grävjobb som ledde fram till friandet av Keith Cederholm.

rick-300x300-1

Keith Cederholm

Helsingborgsraggare. Dömd till 10 års fängelse för grov mordbrand och människorov i samband med händelserna vid Granbackens Motorgård 24-25 november 1979. Sedermera friad efter att ha fått resning.

rick

Rick fd Cederholm

Helsingborgsraggare. Bror till Keith Cederholm. Dömd till 10 års fängelse för grov mordbrand, människorov och vållande till annans död i samband med händelserna vid Granbackens Motorgård 24-25 november 1979. Friades aldrig.

roland

Roland ”Rolle” Radünz

Helsingborgsraggare. Dömdes till totalt 7 års fängelse för inblandning i samma händelser som övriga. Friades aldrig.

leif

Leif ”Jeppe” Jeppsson

Helsingborgsraggare. En av två ägare till den Plymouth Fury som gänget enligt åklagaren ska ha använt vid branden. Dömdes till 5 år för händelserna kring branden och bortförandet av vittnet.

bo

Bo Göransson, Avliden

19-årig malmökille som försvinner samma helg som Granbackens raggargård brinner. Han är sedd av vittnen på fredagskvällen på Granbacken. Men inget av de 100-150 vittnen som är där under lördagskvällen, när gården brinner, har sett honom då.

lotta

Lotta, Huvudvittne

Åklagarens huvudvittne som påstår för sina raggarvänner i Malmö att hon vet att det är gänget från Helsingborg som bränt ner Granbackens raggargård.

jan

Jan Karlsson, Advokat

Arbetade tillsammans med Henning Sjöström inför- och vid den rättegång där Keith Cederholm slutligen friades.

henning-300x300-1

Henning Sjöström, Advokat

Legendarisk advokat som vann rättegången där Keith Cederholm blev friad.