SÄSONG 3

OPERATION PLAYA

Operation Playa är det största kokainfallet i svensk rättshistoria och handlar om internationell smuggling för miljarder. Polisen buggar telefoner, rum och bilar, man använder t.o.m. undercover-agenter för att komma åt den huvudmisstänkte Jonas Falk. Till sin hjälp menar åklagaren att Falk har en ensamseglande kurir – Mauritz Andersson. I tingsrätten döms alla till långa fängelsestraff men i hovrätten går Falk och tre andra fria. I Spår hörs för första gången flera av de inblandade ge sin version av vad som ledde till ett av de dyraste och mest omdiskuterade rättsfallen någonsin i Sverige.


2009 sitter smugglaren Mauritz Andersson i en segelbåt. Han kryssar fram och tillbaka i väntan på en motorbåt fullastad med kokain. På andra sidan Atlanten sitter polis och bevakar honom med en GPS. De väntar på rätt tillfälle att slå till. Mauritz Andersson är kuriren. Hjärnan bakom allt, enligt åklagaren, är Jonas Falk. Känd f.d. bankrånare. Men hur väl underbyggd är polisens hypotes? Vad har de egentligen för bevis?


2006 ska den första lyckade kokainsmugglingen ha skett till England. Men frågetecknen mot åtalet hopar sig. Mauritz Andersson blir bogserad in till hamn i England av kustbevakningen, skulle de inte ha upptäckt något av kokainet? Och vad gör Jonas Falk i England?


2008 ska den andra lyckade kokainsmugglingen ha skett. Kokainet ska ha lämnats över till Mauritz Andersson från en vän till Jonas Falk. Men hur troligt är det? Och vem är egentligen Jonas Falk? Och vem är hans moster, den utpekade bulvanen?


Polisen påbörjar sitt arbete i december 2008. De har dock inte mycket att gå efter och tar därför till en mycket omstridd metod – undercoveragenter. Mauritz Andersson som inte vet om att polisen hör varenda ord han säger över telefon, planerar för fullt för att smuggla kokain.


Det kommer att bli det största beslaget av kokain någonsin taget av den franska tullen. 1.2 ton kokain. 15 dagar efter att Mauritz Andersson grips så sker något av det mest omstridda i hela Operation Playa – beslaget av nio kilo kokain ombord på båten Gloria, i Göteborg. Mycket pekar på att kokainet har blivit placerat där, av svensk polis.


Det kommer dröja nästan 1,5 år efter att alla de misstänkta grips, innan rättegångarna påbörjas i april 2012. Och det kommer att bli Sveriges mest kostsamma internationella kokainfall genom tiderna. Men redan från början upplever försvarsadvokaterna att någonting inte stämmer – är bevisningen som läggs fram korrekt? Och saknas det inte material?

Martinique i Karibien

Platsen där Mauritz Andersson utgick ifrån när han smugglade kokain

Bahamas i Karibien

Mauritz Andersson plockar upp flyktingar som han senare seglar till USA

Barcelona i Spanien

Harriette Broman investerar i en nattklubb vilken åklagaren menar att Jonas Falk är den egentliga ägaren till

Falmouth i Storbritannien

Mauritz Andersson fastnar i ett nät strax utanför Falmouth 2006 och bogseras in i hamn av sjöräddningen. Enligt Åklagaren är båten fylld med narkotika. Enligt Mauritz Andersson är båten fylld med pengar som han tjänat på människosmuggling

Lilla Bommen

En hamn vid Operan i Göteborg. Här ligger Mauritz Anderssons båt Gloria där polis hittar 9 kilo kokain 2010 – vilken åklagaren menar har legat bortglömda där sedan 2008, då han enligt Åklagaren gjorde ett lyckat försök att smuggla kokain från Karibien

Rödby i Danmark

Polisen får in tips från en anonym informatör om att kokain som fastnat i tullen tillhör Jonas Falk.

Fort Pierce i USA

Hit smugglar Mauritz Andersson flyktingar

Miami i USA

Jonas Falk har tillgång till en lägenhet i Miami som ägs av hans moster. Från Miami skickas mail där kokainsmuggling planeras

El Peñon, Giraldot, Colombia

Här grips Jonas Falk i december 2010 av Colombiansk polis

London

Jonas Falk reser vid flera tillfällen under 2006 och 2007 hit då Mauritz Andersson befinner sig i Falmouth. Enligt åklagaren för att sälja kokain som Mauritz Andersson ska ha smugglat in i Europa

Sitges i Spanien

Hariette har sitt hus här

TIDSLINJE OPERATION PLAYA

HUVUDPERSONER

Maurtiz

MAURITZ ANDERSSON

”Ensamseglaren”, ”Kurir” – greps med 1,2 ton kokain ombord på sin båt Solero i Karibiska havet

Jonas

JONAS FALK

Åtalad huvudman. Känd f.d. bankrånare som fritagits från såväl anstalter som pågående rättegångar

Karin

KARIN BERGSTRAND

Huvudansvarig åklagare, internationella åklagarkammaren

Harriett

HARRIETTE BROMAN

Jonas Falks moster – utpekad bulvan

TOM JONSSON

Den man som åklagaren menar har levererat kokain till Mauritz Andersson 2008. Satt fängslad på Isla Margarita 2008-2012

ANDREAS NIKLASSON

Utpekade och dömda koordinatorn för smugglingen som ska ha skett under 2009