SÄSONG 6

FÖRLÖSAMORDET

2012 försvinner mångmiljonären Göran Lundblad. Han är spårlöst försvunnen. Hans dotter Sara och hennes pojkvän Martin börjar bete sig märkligt, det är som att de vet att han aldrig kommer komma tillbaka. Fallet tycks olösligt. Ända tills Martin erkänner för en privatperson, att Göran ligger begravd i en åker. Och de döms för mord. Men under tingsrättsförhandlingarna pekas en alternativ gärningsman pekas ut. Går en mördare fri?


En dag i augusti 2012 försvinner plötsligt mångmiljonären och lantbrukaren Göran Lundblad från sin gård i den lilla byn Norra Förlösa, norr om Kalmar. Kvar finns hans dotter Sara Lundblad, 24 år gammal och hennes pojkvän Martin Törnblad, 21 år gammal. De har växt upp bredvid varandra, på granngårdarna och de har bestämt sig för att ignorera den gamla släktfejden mellan de båda familjerna. De är kära och de vill ha en framtid tillsammans. Men polisen och Saras lillasyster Maria fattar snart misstankar, något står inte rätt till. Är Sara och Martin inblandade i Görans försvinnande?


Det blir till slut en privatperson som löser fallet med den försvunne Göran Lundblad. Therese Tang, operativ chef för Missing People i Kalmar blir den som lyckas dyrka upp Martin Törnblads hemlighet. Under några intensiva dygn nära midsommar 2014 öppnar sig Martin för Therese och erkänner var kroppen är begravd. Men resten av erkännandet blir omtvistat. Är det verkligen Martin som är den som skjutit Göran?


När rättegången inleds så vilar åklagaren tungt på Therese Tang vittnesmål. Det är hennes trovärdighet som bygger både domen i tingsrätten och hovrätten. Men även fast man tror på vad Therese Tang berättar så går man aldrig in på djupet i frågan om var berättelsen kommer ifrån. Varför erkänner Martin från första början? Själv lämnar han inget svar utan sitter tyst i rättssalen, efter det att han pekat ut en helt ny mördare.


Martin Törnblad vill träffa Spår för att berätta hur han menar att mordet på Göran Lundblad verkligen gick till. Han säger att han ska berätta allt. Inför vårt möte får vi all post han skickat och tagit emot under sina tre år i fängelse. Nästan fyra kilo brev. Flest brev går mellan Martin Törnblad och Therese Tang.


I sista avsnittet åker Spår till Ystads anstalt och träffar Sara Lundblad. Intervjun får en märklig start, men till slut svarar Sara på frågorna om sin inblandning i mordet på sin egen pappa. Polisen medger nu för Spår att personen som Martin Törnblad pekar ut som mördaren, “Skytten”, varit intressant under hela utredningen. Ändå har man beslutat att aldrig förhöra personen som misstänkt.

HUVUDPERSONER

Göran Lundblad

Lantbrukare och skogsägare. Hösten 2012 är han 62 år gammal när han försvinner spårlöst. Hittas nästan två år senare nergrävd i en åker nära sitt hem. Skjuten i huvudet från nära håll med hagelbössa. Har två stora gårdar, Ställegården i Norra Förlösa, Kalmar och Stigtomta nära Nyköping. Pappa till Sara och Maria.

Sara Lundblad

Äldsta dotter till Göran Lundblad. 24 år gammal när pappan försvinner. Utbildad inom skog och ekonomi. Driver gårdarna tillsammans med Göran och bor på Ställegården i Norra Förlösa. Blir tillsammans med Martin Törnblad hösten 2009. Pappa Göran avskyr förhållandet från första stund.

Martin Törnblad

Äldsta son i familjen Törnblad. 21 år gammal när Göran Lundblad försvinner. Arbetar med familjens lantbruk på gården, nära Ställegården. Erkänner mordet på Göran Lundblad men ändrar sig i rätten. Framför alternativ gärningsman.

Therese Tang

Operativ chef för Missing People i Kalmar under tiden 2012-2014. Leder skallgångar och samtal med människorna i Norra Förlösa. Lockar fram erkännandet från Martin Törnblad 2014. Delar av samtalet spelar hon in på sin mobil men inte själva erkännandet som hon därför vittnar om i rätten. Hyllas av Leif GW Persson.

Skytten?

En person som förs fram som gärningsman av Martin Törnblad genom hans advokat. Ska ha anknytning till Martins familj och skyddas därför av Martin. ”Blod är tjockare än vatten” heter det i slutpläderingen. Kan det vara sant? Finns det en annan gärningsman? Eller är det här bara ett desperat försök från en dömd fånge att få resning?

Mats Råberg

Har gården mellan Törnblads och Lundblad och arrenderar mark av Göran Lundblad. Plötsligt sägs hans arrende upp, trots att Göran Lundblad då är försvunnen. Hur kan en försvunnen man skriva under ett uppsägningsavtal? Råberg utsätts också för en mängd olika trakasserier som han misstänker att Martin Törnblad ligger bakom.