SÄSONG 5

SPRÄNGNINGEN AV FONTAINEBLEAU

Det är ett av Sveriges mest spektakulära brott – den största sprängning som skett i Sverige. Varken före 1982 eller fram till idag har en större explosion ägt rum i närheten av människor och hus. Bomben vid Restaurang Fontainebleau. Mitt i centrala Stockholm sprängs ett helt hus, glasrutor sitter som spjut i väggarna och utanför på vägen ligger en kollapsad flygel. Spåren leder till snart till de två ägarna. Dubbelakademikerna som de kommer att kallas i kvällspressen. Trots den enorma sprängkraften, mitt i huvudstaden är fallet idag märkligt bortglömt. Och olöst. Spår är en samproduktion mellan Acast och A-one Produktion.


När nattklubben och restaurangen Fontainebleau sprängs tidigt på morgonen nyårsafton 1982 börjar en historia som än idag inte fått ett tillfredställande slut. Spår får tips från flera håll, men det är TV-kocken och krögaren Niklas Ekstedt som till slut får oss att börja granska fallet. Det är något märkligt med åklagarens roll. Och ägarna? De försvann från krogbranschen helt efteråt. Varför? Dessutom får vi en varning. Fallet är tydligen fortfarande känsligt.


Bara några dagar efter sprängningen skiftar fokus för polisen. Utanför de två ägarnas kontor hittas en plastsäck med sprängmedelsförpackningar. Och på kontoret hittar man rester av sprängmedel. Och de grips. Åklagaren Lennart Ekstrand begär dem häktade. Men eftersom ingen dömts för sprängningen råder fortfarande sekretess kring utredningen och Spår beger sig ut på jakt efter de två ägarna. Är de ens i livet?


Ju längre polisutredningen pågår desto svårare får åklagaren att binda de två ägarna Conrad Öberg och Ingemar Arbro till sprängningen. Motivet är dessutom oklart. Varför spränga sin egen restaurang? Men när polisen istället får ett genombrott handlar det om branden 4 månader tidigare. Kan det kanske vara samma gärningsman som först försökte bränna ner Fontainebleau – som sen sprängde allt i luften?


Historien kunde ha stannat här. Blivit bortglömd. Om än olöst. Men så blir det inte. Leif Silbersky bestämmer sig för att stämma Skandia och i en snårig rättegångsprocess som kommer att pågå under flera år försöker Skandia lyckas med det som både polis och åklagare misslyckats med. Att binda de två ägarna till bomben. Samtidigt som Ingmar Arbro och Conrad Öberg kämpar för att peka ut en alternativ gärningsman. Och alla medel verkar vara tillåtna.


Polisen spelade in det avgörande samtalet redan 1983 kort efter att de två ägarna släppts. Det tog två år innan polisen lyckades fastställa att de två ägarna sagt över telefon att ”då måste VI ta och spränga upp hela fan igen”. Det kom att bli Skandias viktigaste bevis i civilrättsprocessen mot de två ägarna. Spår har fått ut samtalet och låter en av Sveriges skickligaste ljudtekniker bearbeta filen. Stämmer det verkligen det polisen sa? Var de två ägarna skyldiga?

HUVUDPERSONER

Ingemar Arbro

En av två ägare till nattklubben och restaurangen Fontainebleau. Efter en utdragen tvist med Skandia, som avgjordes först 1987, fyra år efter sprängningen, försvinner han helt från strålkastarljuset.

Conrad Öberg

Den andre ägaren till nattklubben och restaurangen Fontainebleau. Avliden.

Lennart Ekstrand

Åklagare som bytte jobb. Han började med att anhålla ägarna av Fontainebleau men fortsatte sedan som anställd på Skandia. Frågan är hur inblandad han var när Skandia valde att processa mot ägarna? Bröt Ekstrand mot sekretessen för att gynna försäkringsjätten?

Läkarstudenten

En föredetta anställd på en av Öberg och Arbros andra restauranger. Åtalad och fälld för den mordbrand som eldhärjade Fontainebleau augusti 1982.

Peter Althin

Advokat. Företrädde ”Läkarstudenten” i åtalet om mordbrand 1983. Var och är fortfarande mycket kritisk till att åklagaren betalat 173 000 kronor till en handstilsexpert för att övertrumfa Statens Kriminaltekniska Laboratorium.

Alexandra Charles

Föredetta ”Nattklubbsdrottning” som själv upplevt hot i samband med sitt arbete med nattklubben Alexandra. Hon vittnade i rättegången mellan Skandia och ägarna.